FANDOM


Az X-akták egy amerikai sci-fi sorozat.

Magyar alcíme a "Fejezetek az FBI titkos ügyeiből" sokatmondóan utal a sorozat tartalmára: két FBI ügynök - Fox Mulder és Dana Scully - nyomozásait követhetjük nyomon, akik megoldatlan, rejtélyes ügyekben nyomoznak, miközben óriási politikai összeesküvés körvonalazódik a háttérben.

A nyomozások paranormális esetekben folynak, így terítékre kerültek a különféle UFO- és összeesküvés-elméletek is.

A főszereplő páros egymás ellentétei: Mulder a "hívő", aki fogékony a paranormális elméletekre (12 éves korában látta, hogy húgát elvitték az UFO-k), az orvos végzettségű Scully viszont a "szkeptikus" oldalt képviseli és mindenre a racionális magyarázatot keresi. Valójában máshogy nem is lett volna értelme a nyomozópárosnak. Így vannak "egyensúlyban", Mulder egyre belemélyedne a sűrűjébe, de Scully a valóságban tartja; illetve az orvosnő racionális gondolkodását a partnere tereli az elsőre hihetetlen megoldások felé.

Történet

Előzmények

A sorozat egy alternatív világban játszódik, ahol az őskorban földönkívüliek jártak a bolygónkon. Majd 1300 környéken egy indián kultúra tűnt el teljesen, földönkívüli támadás következtében.

A tunguzkai meteor idegen szerves anyagot hozott magával, a világháború alatt a tengelyhatalmak földönkívüli DNS-sel akarták keresztezni az emberek DNS-t.

A roswelli UFO tényleg UFO volt, ezen természetesen kísérletezni kezdenek és ekkor már van "Árnyékkormány", melyet a sorozatban a "Cigarettás férfi" testesít meg. A hidegháború alatt az oroszok és az amerikaiak is klónkísérleteket végeztek.

1992-ben teszik össze a két ügynököt, hogy Dana tudományos oldalról igazolja az akkor már csodabogárnak tartott Fox különös nyomozásait és eredményeit[1].

A sorozat

A sorozat epizódjai két csoportra oszthatóak. Az ún. "Mitológia" részek viszik előre a történetet, míg a "Heti szörny" részek önálló nyomozások, nélkülük is teljes a nagy sztori[2].

A történeti nyomozások felgöngyölítenek egy földönkívüliekkel kapcsolatos háttérhatalmi összeesküvést, a kis nyomozások mindenféle paranormális lénnyel borzongtatnak meg, a szellemektől az alakváltókon át a médiumokig.

Fogadtatás és a reboot

Az eredeti sorozat is úgy íródott, hogy rájátszottak a divatos összeesküvés-elméletekre, de ami a netkultúra virágkorában megjelent új sorozatot kísérte, az egyszerre nevetséges és elborzasztó.

Korábban is voltak, akik elhitték, hogy az X-akták valós eseményeket dolgoznak fel, de az új évezred konteóközössége egyenesen kinyilatkoztatásnak vette az új sorozatot[3].

10968881 f41a0eaf9999865e04cbd3f4416e2558 wm

Bár nem minden rész ment át a "rostán", a többség elhitte, hogy a valóságot akarják burkoltan közölni a köznéppel. Való igaz, hogy a készítők nem fukarkodtak: az új évad 6 részébe belesűrítettek mindent, ismétlem: Mindent, ami ma divatos konteó. A teljesség igénye nélkül volt itt:

X-aktak

Források

  1. https://hu.wikipedia.org/wiki/X-akták
  2. https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_X-akták_epizódjainak_listája
  3. http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/02/04/ezek_a_lenyek_alakvaltok/