FANDOM


Megártott a szocializmus és gyűlölöd a mocskos kapitalistákat?

A gépeden még Windowst használsz, de inkább az ingyenes open source felé kacsingatsz?

Tetszik a Linux, de mindegyiknek olyan fura, külföldi neve van?

Itt a megoldás!

A blackPanther OS az (UHU Linuxot[1] és a SuliX-et[2] nem számítva) EGYETLEN MAGYAR operációs rendszer!

„Egy valódi magyar megoldás tőlünk magyaroktól mindenkinek!”
Oldalcím, blackPanther[[src]]

Talán inkább "Egy valódi magyar megoldás tőlünk, magyaroktól, mindenkinek!", te ősmagyar!

Áttekintés

Charles Barcza Károly (vector) 2002-ben kezdett fejle fordítani egy saját Linux-disztribúciót, amely igazán a magyaroké, hiszen minden magyar benne. Ezt semelyik másik Linux disztró nem mondhatja el magáról - szerinte. Célja, hogy "ne függjünk egyetlen külföldi gyártó termékétől se." Ennek megvalósítására fogta a külföldi Mandrake Linux disztribúciót, magyarította, és ellátta saját logóval.

Bp05

És miért épp párduc (pláne, Panther)?

Ehhez a disztró Wikipédia oldalát érdemes megnézni. Itt egyrészt kijelentik, hogy a rendszernek nincs köze semmilyen politikai, faji nézethez, aztán rögtön belinkelik a turbómagyar Nemzetipolo.hu[3] oldalát, ahol csodás mesét olvashatunk arról, hogy már az ősmagyarok is tiszteletben álló állata volt a párduc.

„Nimrud fiainak legendája ismert, ebben a legendában Hunor és Magyar a Csodaszarvast űzik, míg meg nem lelik az új Hazát, a Kárpát-medencében. A NIM-RU nevet a sémi akkádok írták át a sumér NIB-UR ból, ami "Hős Párduc"-ot jelent. Az akkori szokások szerint, ha valaki meghalt, nevének végéhez a TA képjelet ragasztották. A TA képjel az eltávozottat jelenti,tehát NIB-UR elvonulva az "árnyéklelkek birodalmába", halála után a NIB-UR-TA nevet kapja. Az ősi MAH-GAR hit szerint NIBURTA a "másvilágra költözött Hős Párduc" a halottak országában a Földi ügyek segítője, vigyáz a tavasz ébredésére, gondoskodik arról, hogy az elvetett magok kikeljenek, kicsírázzanak és rügybe fakadjanak. NIB-UR-TA-nak az alvilág ura NER-GAL is engedelmeskedik.”
Miért a párduc?[[src]]

Ez az oldal valóban nem tartozik semmilyen politikai, vallási, faji nézethez, azaz, ohh, wait...

„Sajnos 1000 éve a magyarság fejébe az ószövetségi, héber őstörténetet dorongolják bele, és ezzel - vallásosságnak nevezett cégér alatt- elhomályosították a Nimrud-Hagyományt. Itt van az ideje végre a felébredésnek Nimrud-Atyánk hagyományához való visszatérésünkkel, mert e nélkül mások szolgái maradunk.

Fénylátók és Híváshallók nézzetek fel az Égre és keressétek meg a csillagvirágok között a hatalmas Orion-Nimrud csillagképét, mert aki megtalálja, áhítattal nézi és csodálja, az Nimrud által megtalálja a Magyarok -Istenét is. Amikor aztán tekintetedet visszaveted a földre, gondolj arra, hogy Te is Nimrud Fia vagy.”
Miért a párduc?[[src]]

Szóval az már látszik, hogy milyen eszmei háttérrel ugrik be valakinek, hogy Párduc nevű csakmagyarcsodarendszert alkosson. A magyarok nyilvánvalóan kurvasok párduccal találkoztak. Kár, hogy a retard alternatív mondák kivételével sehol nem tesznek említést erről.

A párduc végül azért lett panther, mert angolul 1. jobban hangzik, 2. külföldön jobban érvényesül....

KINEK KELL KÜLFÖLDÖN EGY MAGYAR NYELVŰ RENDSZER, TE BAROM???

Fejlesztői, közösség

Fejlesztői közösségről a rendszer esetében nem beszélhetünk. Van "A" Fejlesztő, v3ct0r, alias Karcsi, aki a magyar szoftvert Magyarország "Nagy-Britannia" nevű megyéjéből készíti.[4] Ott biztos magyarabbak a körülmények. A wikipédia cikkben szerepel egy Facebookos fejlesztői csoport, de a link halott, ahogyan Karcsi kooperációs készsége is.

A Wikipédia megemlít egy blackPanther Europe LTD[5] -t is, ezt a szervezetet a Google a Wikipédián kívül sehol sem találja. A weboldaluk alján van egy (hibás) link egy "IT & Telecommunication Co."[6] Facebook oldalra, de "Ltd"-ként csak a Wikipédián nevezik magukat.

„Nekünk nincs rád szükségünk, neked van ránk vagy erre a rendszerre.”
Alapszabályok és tanácsok[[src]]

A rendszer felhasználóbázisát kislétszámú hungárja turbómagyar alkotja, akik vallásos fanatizmussal tették magukévá a rendszert, és hasonló fanatizmussal hadakoznak mindenkivel, aki más operációs rendszert merészel használni. Gyűlölködőknek neveznek mindenkit, aki ellentmond nekik, legyen az "Uborkás" (Ubuntu), "Debillányos" (Debian), vagy más rendszer felhasználója. Érthetetlen, miért gyűlölködnek ővelük...

A rendszer körül már az indulás utáni években is forrtak az indulatok, a weboldal fórumán szinte csak negatív visszajelzések gyülekeztek. Így Karcsi egy elegáns huszárvágással kidobott minden felhasználót[7], és a weboldalán azóta sincs fórum, sőt tagadja[8], hogy valaha is volt. Kimondottan ragaszkodik ahhoz, hogy a bP weboldalán nem akar közösséget építeni. Arra ott van azóta a Facebook.

A kötekedőket kizárva a Facebook csoportjuk egy zárt, elit csoport, ahol valóban csak a blackPanther felhasználók maradhatnak (és melynek a létszáma 346 fő), köztük a népszerű magyar konteós, Oberle Gábor, chemtrail kutató.

Weboldal

A rendszer weboldala angol nyelvű[9], és van egy magyar[10] is -ez utóbbi rövid időre átköltözött Karcsi saját domainje[11] alá. A "blackpanther.hu" domaint megnyitva pedig nem a magyar oldal jön be, hanem átirányít a "http://blackpantheroshogyan.blogspot.com" oldalra, ahol Annus "bigyo" Szabolcs írja "független" felhasználói tapasztalatait.

A weboldal maga is egy kalap szar, néha percekig tölti az oldalt, és a hiba most nem az Ön készülékében van. Tipp: Javascriptet letiltva az oldal villámgyorsan betölt. Vajon hol a hiba?

Tartalmilag is egy vicc: például az angol oldalon az "About" rész semmi érdemi információval nem szolgál, leszámítva, hogy 2010. januárjában 5. helyen voltak a DistroWatch[12] oldalon, és van egy link a magyar Wiki oldalukra, mert az angolt folyton törölték a Wiki szerkesztők[13]. Az persze nem jutott el az agyukig, hogy azért törölték, mert ott is csak reklámszöveget írtak a rendszerhez, de semmi technikai adatot nem közöltek. A DistroWatchon sem maradtak a topon, a 2010-es összesített statisztikában nem 5., hanem 78. helyen vannak, havi bontás nincs, úgyhogy nem lehet ellenőrizni az állításukat. Jelenleg annyira népszerűek, hogy a Top 200 alját kapargatják a 168. helyükkel. Ilyen egy valóban népszerű operációs rendszer.

Mindenképpen durva, hogy az angol oldal összeszedettebb és minőségibb, mint a magyar. Nem fordítva kéne lennie?

Népszerűség

A rendszert folyamatosan a népszerűségével reklámozzák. Valójában mennyire népszerű a blackPanther?

 • Ebből az egyik "mérési felület" a Distrowatch, mint fentebb látható, az előkelő 168. helyen trónolnak. Kurvára nem elsők.
 • A másik saját oldalukon a letöltés számláló, mely 8000+ letöltést mutat a legutóbbi lemezképhez. Ebből csak az látszik, hogy van potenciális 8000 új felhasználójuk - ha feltételezzük, hogy mindenki csak egyszer tölti le a lemezképet és nem csak kipróbálja.
 • Árulkodó számai vannak Facebook oldaluknak (1193 likeoló)[14] és felhasználó csoportjuk létszámának (346 tag)[15]. Ezek nagyon rideg számok a valóságból. Hova lett a 8000 ember? Felteszik a bP-t és még csak egy likeot se dobnak a Facebook oldalára?? Vagy talán nincsenek is olyan sokan...?
 • És legutolsó sorban az egyetlen hely, amire hivatkoznak: a Linux Hardware Guide oldal rangsora[16]. Ez a világon az egyetlen hely, ahol a blackPanther az első helyen áll. Mi is ez az oldal, és miért nem hallott róla senki azon kívül, hogy itt világelső helyen áll a blackPanther, megelőzve a gyűlölt Ubuntut és Linux Mint-et?

A Linux Hardware Guide egy németországi weboldal, ami a nevéhez méltóan segítséget nyújt a hardvereszközök kompatibilitásához. Ha feltelepítek egy Linuxot, itt regisztrálhatom, hogy milyen hardverű gépre tettem fel, és ezekből mi működik együtt azzal a Linux disztribúcióval.

És emellett adományokat is gyűjtenek, amit időszakosan szétosztanak az oprendszerek között, méghozzá olyan arányban, ahogy szavaztak rájuk. És itt a blackPanther toronymagasan vezet. Duplán.

Bp06
Talán mondani sem kell, de azért mégis: a blackPanther-t nem felhasználók százai regisztrálják ezen az oldalon, hanem csak néhány. Ők viszont ezres nagyságrendben. Mégis kinek telepítenek ennyi gépet???

A nagy Linux Mint botrány

2017. júliusában a Linux Mint táborát képviselő felhasználók megunták, hogy azt a bizonyos egy szem első helyet folyton az orruk alá dörgölik, és megmutatták, hogy valójában azért vezet toronymagasan a blackPanther a listán, mert hibás a szkript, ami a hardvereket azonosítja[17]. Így egy rendszert is többször fel lehetett vinni az adatbázisba. A legegyszerűbben oldották meg: a saját rendszerüket, a Linux Mintet felhozták az első helyre. Ezt a blackPanther közössége, mint valami támadást élte meg, és csalásról beszéltek, nyilvános bocsánatkérést követelve. Aztán pár nap múlva újra élre törtek a listán, hirtelen sok új blackPanther "telepítődött", óránként egy új... Mocskos Mintes Csalók!!

Bp01

A HUP botrány

2017. októberében a Hungarian Unix Portal-on csaptak össze az indulatok a blackPanther egyik funkciója és az Általános Szerződési Feltételei miatt.

Történt ugyanis, hogy egy új felhasználó megpróbált bejelentkezni a blackPanther weboldalára - de nem a blackPanther rendszeréből, hanem Windowsról. Ezért a fiókját letiltották, és 129 EUR megfizetésére szólították fel, hogy a fiókjának tiltását feloldják.

„nem jól látod a szitut cimbora... aki blackPanther alól lesegeti az érintett tartalmat, annak indzsé' van. szerintünk mindenféle más oprendszer alól leskelődő meg húzzon el, vagy fizessen.”
bthomyka[[src]]

Erről szavazás is megjelent a HUP oldalán[18]. Itt és egy kapcsolódó téma[19] alatt is megjelent a Fejlesztő, aki mindenkit elküldött az anyjába, és kijelentette, hogy azt csinál, amit akar a saját weboldalán. Ha korlátozza a hozzáférést blackPanther-felhasználókra, akkor azt. Igaz, így ugyanazt csinálta, mint a gyűlölt Microsoft: egyeduralom: csak az használhatja a kapcsolódó szolgáltatásokat, aki blackPanthert használ.

Tehát, ha már a telepítésnél elakadt, akkor nehogy a weboldalon próbálkozzon a kérdéseivel (lásd legalsó kép), mert még nekik áll feljebb.

De itt nem állt meg a történet: a Facebookos csoportjukban közzéteszik a regisztrált személyes adatait, mint egy szégyenfalon. És szerintük ez törvényes, mert benne volt az Általános Szerződési Feltételeikben[20], amit egyébként nem könnyű megtalálni a weboldalukon, keresővel sem.

Képernyőkép erről- 2017-10-12 23-37-52

Az ügy után pár nappal a blackPanther weboldala elérhetetlenné vált, illetve automatikusan átirányítódott a HUP oldalára. Az nem ismert hogy maguk csinálták ezt, vagy külső akcióról volt szó.

Persze Károly is létrehozott egy ugyanolyan szavazást a portálon, az Ubuntu ÁSZF-jéről[21]. A fórumot olvasva nem volt egészen képben...

Rendszer specifikációk

Magyar parancssor

A bP egy csilli-villi Linux rendszer. A parancssort is lefordították magyarra, hogy aki hülye az Alkalmazás-raktárban kattintani a "Telepítés" gombra, annak ne kelljen megjegyezni, hogy

sudo apt-get install Programom

hanem csak annyit kelljen írnia, hogy

telepites Programom

Nam kamu, 2017-ben a Wikipédia cikkükben még ez az egyik fő érv: a felhasználónak nehéz megszokni a konzolt[22]. Nem is használja senki, mindenre van gomb a felületen!

Az se zavarjon senkit, hogy az RPM csomagokat használó blackPantheren nem a sudo apt-get install parancs telepítene, hanem az rpm, de így ijesztőbben néz ki. (Pluszban egyértelmű Debian/Ubuntu/Mint-ellenes "kampány")

Technikai adatok

Rendszer:

Csomagtelepítő: RPM[23]

Magyar asztalfelület: KDE Plasma[24]

Saját magyar szoftverek:

 • MédiaCenter (alias Kodi[25])
 • Rádiószerver (alias Airtime[26])
 • Médialejátszó (alias SMPlayer[27])
 • Black Panther Office (alias Libre Office)
 • ..

Virtualizációs támogatás: NINCS és nem is lesz! Csak vasra telepített blackPanther a támogatott.

Bónusz: A LinuxInsider oldal sem nyilatkozott elismerően a rendszerről[28].

Összegzés

Összesítve tehát az "egyetlen magyar fejlesztésű" blackPanther annyira magyar, hogy

 • már a neve sem magyar
 • külföldi rendszerekből van összekukázva és lefordítva
 • a szoftverek is külföldi fejlesztésű programok átnevezett változatai
 • a fejlesztő annyira magyar, hogy nem is Magyarországon él (és a Facebookon angol-magyar vegyes névvel van fent)

A blackPanther célkitűzése, hogy "ne függjünk egyetlen külföldi gyártó termékétől sem, ezért

 • külföldi rendszerekből van összekukázva és lefordítva
 • a szoftverek is külföldi fejlesztésű programok átnevezett változatai
 • a Wikipédia szerint nem BT, nem KFT, hanem a blackPanther Europe Ltd. tartja karban, az oldaluk alapján pedig az angliai IT & Telecommunication Co. Elég nyilvánvaló, hogy mindkettő külföldi cég.

És nem elég, hogy a rendszer maga is szar, a fejlesztők és felhasználói közösség olyan mértékben alpári tahó paraszt stílusban nyomja, hogy igazából már önmagában az utóbbi is elég, hogy ne akarjon valaki blackPanther felhasználó lenni. Kivéve, ha szeretné, hogy egy kalap alatt emlegessék "ezekkel".

Végezetül álljon itt a projekt vezetőjének a véleménye a felhasználóiról. Éljen a szabadszoftver.

„Nekem nem KELLESZ ÉRTSD MÁR MEG! EGYIK FELHASZNÁLÓ SE!

Engem csak egy dolog érdekel, hogy mennyit utalsz, a többihez semmi közöm.”
Vector Károly[[src]]

Bp04

Források

 1. Ez nem magyar.. http://uhulinux.hu/
 2. Ez se magyar http://www.sulix.hu/
 3. http://www.nemzetipolo.hu/miert-a-parduc.html
 4. Angliai telefonszám... https://www.facebook.com/blackPantherEurope
 5. https://hu.wikipedia.org/wiki/BlackPanther_OS
 6. https://www.facebook.com/pg/blackPantherEurope/about/?ref=page_internal
 7. https://hup.hu/node/6775
 8. Ez a weboldal nem közösségi oldal, nem tartalmaz - soha nem is tartalmazott - semmilyen fórumot, vagy ";közösségépítő&" tartalmat http://hu.blackpanther.hu/tudasbazis/a-b-c-szerzodesi-feltetelek/
 9. Angol oldal: blackpantheros.eu
 10. http://hu.blackpanther.hu/
 11. http://blackpantheros.charlesbarcza.com/
 12. http://distrowatch.com/
 13. https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Articles_for_deletion/BlackPanther_OS
 14. https://www.facebook.com/blackPantherOS.Eu/
 15. https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
 16. http://www.linux-hardware-guide.com/
 17. http://www.linux-hardware-guide.com/linux-hardware-guide-team
 18. https://hup.hu/szavazasok/20171011/mi_a_velemenyed_a_blackpanther_hu_aszf-erol_es_annak_a_disztribuciora_gyakorolt_hatasarol
 19. https://hup.hu/node/155735
 20. Archivált változat, már belejavítottak http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:fRSdewivcksJ:hu.blackpanther.hu/tudasbazis/regisztracio-az-oldalra-aszf/+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
 21. https://hup.hu/szavazasok/20171014/mi_a_velemenyed_az_ubuntu_aszf-rol_mert_korlatozzak_a_felhasznalok_hozzafereset?destination=node%2F155803
 22. https://hu.wikipedia.org/wiki/BlackPanther_OS#Magyar_nyelv.C5.B1_parancsk.C3.A9szlet
 23. https://hu.wikipedia.org/wiki/RPM_Package_Manager
 24. https://www.kde.org/plasma-desktop
 25. https://kodi.tv/
 26. https://www.sourcefabric.org/en/airtime/
 27. http://www.smplayer.info/en/info
 28. https://www.linuxinsider.com/story/Black-Panther-OS-Is-No-Cool-Cat-83933.html