FANDOM


Annyi ősi bölcsesség származik más országok kultúráiból, miért nincs a magyaroknak saját ősi bölcsesség-gyűjteményük? Nosza, írjunk egyet legott!

Hiánypótló és figyelemre méltó Paál Zoltán (felvidéki kohász) munkássága: egy idegen (szovjet) katona elbeszélése alapján összehozott egy többezeroldalas történelemkönyvet az Úz népről, akik a hunok és a magyarok rokonai, vagy ha nem is, de éltek a Kárpát-medencében IS.[1]

Az Arvisurák, vagyis Igazmondások egy több ezer éve élt nagy tudású asszony, Ardvisura Anyahita rovósámánok által feljegyzett bölcsességeit tartalmazzák. Az, hogy akkoriban nem létezett ez a fajta rovásírás, az senkit nem zavar.[2]

Néprokonaink, a manysik jegyezték fel ezeket, szóval magyarként sok közünk nincs hozzá, mégis hatalmas rajongótábora alakult, és magyarrá tették az elméletet.

Azonban nem minden magyar érzelmű ember tapsikol örömében. Volt, aki konkrétan "a szovjetek a barátaink" és finnugor nyelvrokonság-propagandának tartja az egészet[3]. A cikkíró kitér rá, hogy a sztorit Paál szovjet katonáktól hallotta, és a sztorit nem is neki szánták, csak kicsit túlpörgött rajta. Olyan információkat írt le ugyanis, amit egyszerű kohászként az életben nem hallhatott volna - tehát vagy tényleg isteni kinyilatkoztatásban volt része, vagy valaki elejtett neki pár izgalmas infót. Ez utóbbi esetben az Arvisurák más - és erre több jelölt is van - szerző(k) tollából származnak, akik Paálon keresztül jelentették meg a propaganda szöveget.

Az eredeti megjelenése a könyvnek 1972. - vagyis a szovjet megszállás alatti időszak. Ilyenkor mindig jól jön egy kis népszerűsítése az elnyomó rendszernek. Összeesküvés-elmélet hívők, figyelem! Ilyen egy jól működő háttérhatalom-népszerűsítő propaganda! A leg"tudatosabb" parázók hiszik el és védik a legjobban, a rendszer bukása után 25 évvel is!

Források

  1. https://hu.wikipedia.org/wiki/Paál_Zoltán_(író)
  2. https://hu.wikipedia.org/wiki/Arvisurák#Az_Arvisur.C3.A1k_kora
  3. http://magyarmegmaradasert.hu/szerzok/d-f/friedrich-klara/item/2091-az-arvisura-egy-magyarellenes-gúnyirat